Quizermania Logo

Leadership and Team Effectiveness | NPTEL | Week 1 Assignment Solutions

This set of MCQ(multiple choice questions) focuses on the Leadership and Team Effectiveness NPTEL Week 1 Assignment Solutions .

Course Layout

  • Week 1: Assignment Solution
  • Week 2: Assignment Solution
  • Week 3: Assignment Solution
  • Week 4: Assignment Solution
  • Week 5: Assignment Solution
  • Week 6: Assignment Solution
  • Week 7: Assignment Solution
  • Week 8: Assignment Solution
  • Week 9: Assignment Solution
  • Week 10: Assignment Solution
  • Week 11: Assignment Solution
  • Week 12: Assignment Solution

NOTE:  You can check your answer immediately by clicking show answer button. Moreover, this set of “ Leadership and Team Effectiveness NPTEL Week 1 Assignment Solution” contains 10 questions.

Now, start attempting the quiz.

Leadership and Team Effectiveness NPTEL Week 1 Assignment Solutions

Q1. Leadership involves both the rational and _______ sides of human experience.

a) Financial b) Material c) Emotional d) Consequence

Answer: c) Emotional

Q2. ______ teams use computer technology to unite physically dispersed members and achieve a common goal.

a) Problem-Solving Teams b) Self-Managed Teams c) Cross-Functional Teams d) Virtual Teams

Answer: d) Virtual Teams

Q3. State True and False Leadership is the ability to influence a group toward the achievement of a vision or set of goals.

a) True b) False

Answer: a) True

Q4. How many emotional leaderships style were given by Daniel Goleman?

a) Five b) Four c) Three d) Six

Answer: d) Six

Q5. Which of the following are considered to be shy and withdrawn?

a) Introverts b) Extroverts c) Outgoing d) Sociable

Answer: a) Introverts

Q6. Which of the following is the myth of leadership?

a) Leadership is the process of becoming a leader. b) Leadership is shared. c) Highly competitive market leaders are needed at various levels. d) Leadership is about only results, not people.

Answer: d) Leadership is about only results, not people.

Q7. Leadership is the result of complex interactions among the leader, the followers, and ______?

a) Consequence b) Mission c) Vision d) The situation

Answer: d) The situation

Q8. State True and False Leaders discourage growth and development in their followers beyond the scope of the job.

Answer: b) False

Q9. Which of the following refers to developing such as the degree of trust among all the members of a team or department, or on enhancing the reward systems in an organization to better encourage collaborative behavior?

a) Leadership Development b) Leader Development c) Competency Mapping d) Technology Development

Answer: a) Leadership Development

Q10. Möbius strip wherein the two concepts merge, just as _________ and _______can become indistinguishable in Organizations.

a) Leadership and Followership b) Leaders and partiality c) Task and politics d) Mission and Biasness

Answer: a) Leadership and Followership

Previous Year – Leadership and Team Effectiveness NPTEL Week 1 Assignment Solutions

Q1. Leadership is based on which kind of relationship?

a) Managerial Relationships b) Status Quo c) Conditional Relationship d) Interpersonal Relationships

Answer: d) Interpersonal Relationships

Q2. Teams focused on improving quality, efficiency and work environment are called?

a) Problem-Solving Teams b) Cross-Functional Teams c) Virtual Teams d) Self-Managed Teams

Answer a) Problem-Solving Teams

Q3. State True or False. It is necessary to be charismatic to be a leader

Q4. Among the choices below, which is not a leadership style?

a) Affiliative b) Coaching  c) Visionary  d) Interpersonal

Answer: d) Interpersonal

Q5. What is the name of the magazine started by Richard Branson?

a) Talented stars b) Forbes 40 c) College stars d) Student

Answer: d) Student

Q6. Good leadership skills without ______ skills to support it will result in the inability to operationalize the corporate vision?

a) Management skills b) Interpersonal skills c) Conceptual skills d) Technical skills

Answer: a) Management skills

Q7. Which one of the following is not among the interactional framework for analyzing leadership?

a) The Situation b) The Condition c) The Followers d) The Leader

Answer: b) The Condition

Q8. State True or False. Expectations, personality traits and motivation of followers affect the leadership process.

Q9. ________ development facilitate growth in individuals’ perspective, knowledge, and skills, i.e., human capital

a) Leadership development  b) Leader development c) Technology Development d) Conceptual Development

Answer: b) Leader development

Q10. Which of the following homework is to be done before you start as a leader?

a) Establish a culture b) Socialize decision c) Get feedback d) Pre-hire data gathering

Answer: d) Pre-hire data gathering

<< Prev – Leadership and Team Effectiveness NPTEL Week 0 Solutions

>> Next – Leadership and Team Effectiveness NPTEL Week 2 Solutions

For discussion about any question, join the below comment section. And get the solution of your query. Also, try to share your thoughts about the topics covered in this particular quiz.

Related Posts

Operating system fundamentals | nptel | week 0 assignment 0 solution, nptel operating system fundamentals week 1 assignment solutions, nptel operating system fundamentals week 10 answers, nptel operating system fundamentals week 2 assignment solutions, nptel operating system fundamentals week 3 assignment solutions, nptel operating system fundamentals week 4 assignment solutions, 1 thought on “leadership and team effectiveness | nptel | week 1 assignment solutions”.

' data-src=

PLEASE UPLOAD ANSWERS FOR LEADERSHIP AND TEAM EFFECTIVENESS ASSIGNMENT 2 AND 3

Leave a Comment Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

swayam-logo

Leadership and Team Effectiveness

Note: This exam date is subjected to change based on seat availability. You can check final exam date on your hall ticket.

Page Visits

Course layout, books and references, instructor bio.

leadership and team effectiveness nptel assignment 1 answers 2023

Prof. Santosh Rangnekar

Course certificate.

leadership and team effectiveness nptel assignment 1 answers 2023

DOWNLOAD APP

leadership and team effectiveness nptel assignment 1 answers 2023

SWAYAM SUPPORT

Please choose the SWAYAM National Coordinator for support. * :

IMAGES

  1. Leadership and Team Effectiveness Week 1 Quiz Answer Assignment

    leadership and team effectiveness nptel assignment 1 answers 2023

  2. Leadership and Team Effectiveness Assignment 01 Answers

    leadership and team effectiveness nptel assignment 1 answers 2023

  3. NPTEL Leadership and Team Effectiveness Assignment-1 Solution

    leadership and team effectiveness nptel assignment 1 answers 2023

  4. NPTEL Leadership and Team Effectiveness Week 5 Assignment Solutions

    leadership and team effectiveness nptel assignment 1 answers 2023

  5. NPTEL Leadership and Team Effectiveness Week 7 Assignment Solutions

    leadership and team effectiveness nptel assignment 1 answers 2023

  6. Leadership and Team Effectiveness |Assignment 3

    leadership and team effectiveness nptel assignment 1 answers 2023

VIDEO

  1. 501 Final Assignment: Strategic Leadership Team and Influence_Team 5

  2. Strategic Management

  3. Data Base Management System || NPTEL Week 1 assignment answers

  4. Education & Leadership Management

  5. NPTEL Environmental Biotechnology Assignment 3|100%Right|Authentic Answer#environmemtalbiotechnology

  6. NPTEL Environment And Development Assignment 6